Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση Διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμού με επιπλέον κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων

Τη διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμών κατά του COVID-19 με περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων ζητά η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, το υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΔΥ.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και προχωρά ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ. Το ίδιο θετικό είναι ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που κρίθηκαν «υψηλού κινδύνου», παρά τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης εμβολίων.

Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στη χρήση της πλατφόρμας, καθώς πολλά άτομα, για παράδειγμα με σύνδρομο Down, δεν έχουν προχωρήσει στη χρήση της άυλης συνταγογράφησης, ή γενικότερα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεδομένου ότι δεν χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Αυτόματη λύση θα δώσει η χρήση ως πηγή πληροφόρησης του ΟΠΕΚΑ, ώστε τα άτομα αυτά να μη μείνουν εκτός. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρεθούν και να εμβολιαστούν άμεσα άτομα με τετραπληγία, παραπληγία και αναπηρία όρασης, που κινδυνεύουν άμεσα από την πανδημία και κακώς εξαιρέθηκαν από την ομάδα υψηλού κινδύνου προς εμβολιασμό.

Επίσης, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι στην ίδια ομάδα πρέπει να ενταχθούν άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό, ενώ επανέρχεται στο αίτημά της να συμπεριληφθούν και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μεταμοσχευμένα- ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και του περίπλοκου προβλήματος που αφορά τα μεταμοσχευμένα- ανοσοκατεσταλμένα παιδιά κάτω των 16 χρονών με σκοπό, να δημιουργηθεί γύρω τους μια «ομπρέλα» ασφαλείας.

Παράλληλα και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ τονίζει ότι κακώς δεν εντάχθηκαν και πρέπει να ενταχθούν άμεσα τα ενήλικα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και νοητική αναπηρία, που χρήζουν ουσιαστικής υποστήριξης, καθώς και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της φροντίδας τους.

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η καμπάνια ενημέρωσης για το εμβόλιο και τον κορονοϊό και αναφέρει τις δικές της δράσεις: την πρώτη πανευρωπαϊκή μελέτη για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τη συμμετοχή της σε διαδικτυακά φόρα, τις επιστολές, τα υπομνήματα κλπ.

Όλες οι λεπτομέρειες στην επιστολή που επισυνάπτεται.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.