Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θα χρειαστεί κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας για να δείτε το δίκαιο του αιτήματός μας, κύριε υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών;

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την απογοήτευσή της και προειδοποιεί με κινητοποίηση, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας!

Η διάταξη που πέρασε στον ν.4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία» και αφορά στο θέμα της διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας, αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στις οικογένειες των πολιτών με αναπηρία που εξέρχονται της πρόσφατης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης πιο εξασθενημένες από ποτέ και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη, καθώς προβλέπει ότι χρειάζεται το άτομο με αναπηρία να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ώστε να υπάρχει ατέλεια από τα διόδια.

Η ΕΣΑμεΑ από την αρχή του σχεδιασμού του παρόντος νομοθετήματος, αλλά και πάρα πολλές φορές παλαιότερα, καθώς πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, είχε αναπτύξει στο υπουργείο με αναλυτικές επιστολές την άποψή της για μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια προς όφελος αυτών. Πρόκειται για αναγκαίο μέτρο δεδομένου ότι οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας πρόβλεψης από την Πολιτεία προσβάσιμων αστικών και υπεραστικών μεταφορικών συστημάτων. Ταυτόχρονα οι οικείοι τους συνεχώς εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου χρειάζεται να μεταβούν (π.χ. νοσοκομεία, θεραπευτήρια, εργασία, χώρους ψυχαγωγίας/άθλησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.) και να παραμείνουν για να λάβουν αγωγή ή εκπαίδευση ή να εργαστούν ή να συμμετάσχουν σε δρώμενα. Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά οι οικείοι τους τους αφήνουν στον τόπο προορισμού και επιστρέφουν να τους παραλάβουν για να επιστρέψουν στην κατοικία τους.

Οπότε αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.

Με την τελευταία ανοιχτή επιστολή της προς το υπουργείο και προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ΕΣΑμεΑ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την παρουσία του ατόμου με αναπηρία στο όχημα προκειμένου αυτό να επωφεληθεί της απαλλαγής καταβολής διοδίων τεκμηριώνοντας για μία ακόμη φορά το δίκαιο του αιτήματός της.

Δεν εισακούστηκε

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να εξευρεθεί λύση που θα εξομαλύνει την κατάσταση. Σε αντίθεση περίπτωση η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι θα αναγκαστεί εν μέσω πανδημίας να προβεί σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο!

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.