Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση απόσυρση των διακρίσεων στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας για τα ΑμεΑ!

Επείγουσα επιστολή στον αναπληρωτή αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό ατόμων που έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού, από τις προκηρύξεις που ανακοινώνονται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι ο ανωτέρω αποκλεισμός συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας. Ήδη έχει απευθύνει έγγραφα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Επιπρόσθετα έχει διαμαρτυρηθεί έντονα και για το πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4765/202, σύμφωνα με τον οποίο η παρ. 1 του άρθρου 6, που αφορά στην κάλυψη θέσεων που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ από άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 12%, δεν εφαρμόζεται για τις θέσεις των φορέων της παρ.1 του άρθρου 2 κλάδων/ειδικοτήτων του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας όλων των κατηγοριών, καθώς και των κλάδων ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), ΔΕ Φύλαξης, ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, ΥΕ Υγειονομικού Προσωπικού και κλάδων/ειδικοτήτων κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου και των υπηρεσιών κοιμητηρίων των Ο.Τ.Α.

Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση, όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.

Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει η διαδικασία αξιολόγησης της υγείας και φυσικής καταλληλότητας του υποψήφιου υπαλλήλου για πρόσληψη, μέσω ιατρικών γνωματεύσεων, η θεσμοθέτηση διάταξης, η οποία προδικάζει τον αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, είναι απαράδεκτη!

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ήδη εξετάζει την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί οι εν λόγω διατάξεις παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα της χώρας και την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία.

Με τον αποκλεισμό αυτό, παραβιάζεται το ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων και ρυθμίσεων προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους μέσω ΑΣΕΠ σε θέσεις μόνιμες ή αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποχικές θέσεις κ.α. που έχει θεσπιστεί από το κράτος.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό την απόσυρση των άνω προκηρύξεων, τη διασφάλιση ότι όλες οι προκηρύξεις που ανακοινώνονται θα είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία και δεν θα εμπεριέχουν διακρίσεις, καθώς και την κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4765/2021.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.