Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- Στον Τύπο
Δημοσίευση στο alexpoli.gr

Δημοσίευμα στο site alexpoli.gr με τίτλο : «Δήμος για Όλους»: Συζήτηση για τη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Όλο το άρθρο :

Η φυσική αλλά και ψηφιακή προσβασιμότητα Ατόμων με ειδικές Ανάγκες σε χώρους και υπηρεσίες του Δήμου συζητήθηκε χθες το απόγευμα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου της Αλεξανδρούπολης, με πλήθος ανθρώπων να στέκονται όρθιοι και εκτός της αίθουσας, για να ακούσουν τη συζήτηση. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της υποψήφιας δημοτικής παράταξης, «Δήμος για Όλους-Πρώτα Εσύ».

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο νομικός και επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, Γιάννης Λυμβαίος.

«Σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο – ο άνθρωπος έχει την πρώτη θέση»

«Θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερο θέμα, δείχνοντας την ευαισθησία μας για τα άτομα με δυσκολία στην προσβασιμότητα στους δημόσιους – τόσο κλειστούς όσο και ανοιχτούς – χώρους του δήμου Αλεξανδρούπολης» δήλωσε σε συνέντευξη πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Ζαμπούκης. «Σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο – στη δική μας παράταξη, ο άνθρωπος έχει την πρώτη θέση» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Στην ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η Αλεξανδρούπολη μια πόλη φιλόξενη προς τα άτομα με αναπηρία, ο κ. Ζαμπούκης εξήγησε: «Δεσμευόμαστε ότι δε θα μείνουμε μόνο στα μεγάλα λόγια και τις ευαισθησίες, έχουμε τη δυνατότητα να οργανωθούμε και να περιφρουρήσουμε την προσβασιμότητα σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα και το δικαίωμα αυτό».

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προβεί η παράταξη για να υλοποιήσει το εγχείρημα αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για Όλους» απάντησε: «Υπάρχει μια σειρά προτάσεων, που αφορά: το εσωτερικό και το εξωτερικό των δημοτικών κτιρίων της πόλης, την ηλεκτρονική και ψηφιακή επικοινωνία, τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, τη σύσταση προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι, την πολιτική προστασία, το μητρώο καταγραφής ΑμεΑ και την εν γένει οργάνωση των συνδημοτών μας μέσα στο πλαίσιο των γεωγραφικών ορίων της Αλεξανδρούπολης».

«Θεωρώ ότι η Αλεξανδρούπολη έχει όλες τις προδιαγραφές»

Αφού χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του κ. Ζαμπούκη για τη διοργάνωση της ημερίδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα ήταν χρήσιμο να τη μιμηθούν και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Από άποψη νομοθεσίας και προδιαγραφών, η χώρα μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Το πρόβλημα που έχει, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας σε τοπικό επίπεδο, το πώς συνδυάζεται δηλαδή το φυσικό, το δομημένο και το ψηφιακό περιβάλλον». Για τον ίδιο, εξάλλου, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε πλέον και το ψηφιακό περιβάλλον στη συζήτηση, αφού αυτό επηρεάζει τον τρόπο της ζωής των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

«Στον τρόπο που εργαζόμαστε, στο πώς διασκεδάζουμε και στο πώς επικοινωνούμε – πρέπει να φροντίσουμε όλα τα περιβάλλοντα να είναι προσβάσιμα» κατέληξε, σημειώνοντας πως η Αλεξανδρούπολη διαθέτει τις προδιαγραφές που θα την κάνουν μια πόλη η οποία επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ελεύθερα.

«Τα ΑμεΑ δεν πρέπει να νιώθουν φυλακισμένα»

«Το θέμα (που θα συζητηθεί) είναι από τα αγαπημένα μου, και ως δήμαρχος επί τόσο χρόνια έχω δώσει την προσοχή και τον αγώνα μου για την κοινωνική ένταξη των συνπολιτών μας με αναπηρίες» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης. Εξάλλου, για τον ίδιο, τα ΑμεΑ δικαιούνται και αξίζουν να είναι σε πόλεις με όλες τις υποδομές και προδιαγραφές για να μη νιώθουν φυλακισμένα – τόσο από τον αστικό εξοπλισμό (και τις ελλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης), όσο από τον ιδιωτικό εξοπλισμό.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές, με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δεν τις τηρούν να παραπέμπονται για τιμωρίες και πρόστιμα» τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι περίπου ένας στους έξι Έλληνες έχουν κάποιο είδος αναπηρίας. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, άλλωστε, «πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε σε αυτήν την χώρα ότι τα ΑμεΑ δικαιούνται, με βάση και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες αλλά και με βάση την ηθική και τη δικαιοσύνη, να έχουν όλα τα απαραίτητα στον πολιτισμό, στην εργασία, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία, ώστε να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα».

Το «μενού» της ενημερωτικής εκδήλωσης περιλάμβανε τα εξής θέματα:

Προσβασιμότητα φυσικού δομικού περιβάλλοντος

Προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών

Ηλεκτρονική προσβασιμότητα

Το link του άρθρου


arrow_back Προηγούμενο άρθρο Δημοσίευση στο ereportaz.gr
Επόμενο άρθρο arrow_forward Δημοσίευση στο site arcadiaportal.gr
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.