Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Πηγάδια Αβδήρων Ξάνθης: Ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ για την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και τη διάκριση είναι διαρκής!

Η ενημέρωση σχετικά με την έξωση οικογένειας με έφηβο με αυτισμό, μετά την πίεση μερίδας της τοπικής κοινότητας, στα Πηγάδια Αβδήρων Ξάνθης, δεν είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο μοναδικό. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης σημειώνει: 

Καταστάσεις σαν αυτές προϋπήρχαν και έγιναν εντονότερες και περισσότερες μέσα στην καραντίνα. Εκτός της μη ευαισθητοποίησης, της ανεπαρκούς στήριξης από Δήμο και δημόσιες δομές εξειδικευμένες για τον αυτισμό, η έλλειψη σχεδιασμού για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου οι δομές και τα σχολεία ήταν κλειστά, οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση, με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους. Υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη του καθενός: να μείνουμε αμόλυντοι από φαινόμενα διακρίσεων, άνισης μεταχείρισης και κοινωνικού ρατσισμού.

Η ΕΣΑμεΑ πάντα θα παρεμβαίνει σε τέτοια γεγονότα και για αυτό τον λόγο την Τρίτη 9 Ιουνίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ υπό τον γενικό της γραμματέα Γιάννη Λυμβαίο μαζί με μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Αν. Μακεδονίας Θράκης και των τοπικών σωματείων της Ξάνθης, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στην οικογένεια, θα μεταβεί στην Ξάνθη για επαφές με τους φορείς αλλά και την τοπική κοινότητα, ώστε να λυθεί το δυνατόν ομαλά το ζήτημα που έχει προκύψει. 

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ ΑΜΘ καταδικάζει απερίφραστα την οποιαδήποτε προσπάθεια σπίλωσης και στοχοποίησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από όποιον και αν προέρχεται. Πόσο δε όταν αυτές οι ενέργειες υποστηρίζονται από Παράγοντες και Άρχοντες της Τοπικής Κοινωνίας. Η Πολιτεία φρόντισε το bulling να διώκεται ποινικά. Όπως επίσης να προστατεύει την οικογένεια από κακόβουλες πρωτοβουλίες και ενέργειες όπως αυτή της έξωσης με το Ν. 4074/12 και 4488/17 κυρώνοντας το προαιρετικό πρωτόκολλο της Χάρτας του Ο.Η.Ε δημιούργησε ένα προστατευτικό πλαίσιο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, εντάσσοντας τη χώρα μας στο χάρτη των αναπτυγμένων και πολιτισμένων χώρων της Ευρώπης.

Το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα καθημερινά διαπιστώνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη, με τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί τόσα χρόνια από τους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους. Είναι στο χέρι της Πολιτείας αυτό το έργο να προχωρήσει και να αγκαλιάσει κάθε άτομο με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας μας. 

Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να απαιτεί επαρκείς εξειδικευμένες παρεμβάσεις και δημόσιες δομές για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους, για την ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για την αναπηρία, ενάντια σε φαινόμενα περιθωριοποίησης και στιγματισμού.


Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.