Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας- Πολλαπλής Σκλήρυνσης #MyInvisibleMS

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) - Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) που θεσπίστηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) αποτελεί τη μόνη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ΣΚΠ – ΠΣ. Εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, με συντονισμένες εκδηλώσεις του κινήματος για τη ΣΚΠ - ΠΣ, σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, καθώς και για το πώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές περισσοτέρων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από αυτή παγκοσμίως.

Κεντρικό σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα το MyInvisibleMS, η αόρατη ΣκΠ, φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει κοινό και πολιτεία σχετικά με τα αόρατα συμπτώματα και τις αόρατες επιπτώσεις ητς ΣκΠ. Στα αόρατα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης εστιάζει και η νέα ενημερωτική εκστρατεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣκΠ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της πολλαπλούς σκλήρυνσης, τονίζοντας πως στην Ελλάδα μισούν 13.000- 14.000 άτομα.

Η πρώτη έρευνα για την καθημερινότητα των ασθενών που έγινε στην Ελλάδα έδειξε ότι 7 στους 10 ασθενείς επηρεάζονται πολύ στην καθημερινότητα τους, το 67% αναγκάστηκε να σταματήσει την εργασία του η να δουλεύει λιγότερο, 4 στους 10 ασθενείς έχουν ανάγκη φροντιστή ( βοηθού) για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το μισό κόστος της νόσου προέρχεται από την απώλεια εργασίας. Μόνο το 1/4 αποδίδεται στα φάρμακα και μόνο το 2% στις εξετάσεις.


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.