Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με εγκεφαλική παράλυση 2021

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ενημερώνει για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης, που θεσμοθετήθηκε από τις εκατοντάδες των οργανώσεων ανά τον κόσμο που εκπροσωπούν άτομα με εγκεφαλική παράλυση και τις οικογένειές τους, σε περισσότερες από 75 χώρες. Όραμα όλων είναι να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν τα ίδια δικαιώματα, πρόσβαση και ευκαιρίες με οποιονδήποτε άλλον στην κοινωνία μας. Το φετινό μήνυμα έχει τίτλο:

«Εκατομμύρια Λόγοι (Millions of Reasons

Καθώς η εγκεφαλική παράλυση επηρεάζει περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για να ακουστεί η φωνή τους στις 6 Οκτωβρίου. Από τις ευπαθείς ομάδες που κινδύνεψαν και κινδυνεύουν πολύ και χτυπήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, αλλά και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μαζί με όλο το αναπηρικό κίνημα σε όλο τον κόσμο: Τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, οι οικογένειες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, έχουν την 6η Οκτωβρίου κάθε χρονιάς, ως ορόσημο για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθώς και τις διεκδικήσεις τους για αυτοεκπροσώπηση και αυτοσυνηγορία, για πρόσβαση και απόλαυση των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τη διαβίωση στην κοινότητα, σε ίση βάση με τους άλλους και με αξιοπρέπεια, αλλά και για την αποτροπή από τον ιδρυματισμό και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης ενός ατόμου. Προκαλείται από κάκωση του εγκεφάλου, που συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση, ή στη περίοδο των δύο πρώτων ετών της ζωής. Η βλάβη του εγκεφάλου δεν είναι εξελισσόμενη που σημαίνει πως δεν επιδεινώνεται ύστερα από την αρχική της εμφάνιση, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη έκπτωση στη καθημερινή διαβίωση σε σχέση με την αρχική επιρροή της βλάβης. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την εγκεφαλική παράλυση κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόβλημα με την κίνηση, το λόγο, τη στάση του σώματος, την ισορροπία, την όραση, την ακοή, την αφή, τη σκέψη ή την επικοινωνία.

hashtags #MillionsOfReasons , #WorldCerebralPalsyDay

Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.