Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Δηλώσεις του Ι. Βαρδακαστάνη στο site iefimerida.gr

Δηλώσεις του Ι. Βαρδακαστάνη στο site iefimerida.gr με τίτλο : Πρωτόκολλο συνεργασίας δήμου Αθηναίων-ΕΣΑμεΑ -Για ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία

Ολόκληρο το άρθρο : 

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Κωστα Μπακογιάννη είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος, το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Δημήτρης Λογαράς και η συνεργάτιδα της ΕΣΑμεΑ για θέματα Προσβασιμότητας Μαρίλυ Χριστοφή.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε έγγραφο στον δήμαρχο με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος για να καταστεί ο Δήμος της Αθήνας ένας σύγχρονος μητροπολιτικός δήμος, πλήρως προσβάσιμος και φιλικός στα άτομα με αναπηρία.

Πρωτόκολλο συνεργασίας Δημου Αθηναίων-ΕΣΑμεΑ

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΕΣΑμεΑ και θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας υπό την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ζητούσε η ΕΣΑμεΑ, για την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου, με αντικείμενο τη μεθόδευση της διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες και προγράμματα του Δήμου και την εξειδίκευση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες και τα έργα του Δήμου και των εποπτευόμενων από αυτό Φορέων του.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι «η Αθήνα αυτή τη στιγμή διαθέτει τις περισσότερες υποδομές προσβασιμότητας από κάθε άλλη πόλη της χώρας, κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 , οι οποίες δυστυχώς στα χρόνια που μεσολάβησαν αφέθηκαν χωρίς καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν σήμερα, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί η Αθήνα πόλη προσβάσιμη στους πολίτες και στους επισκέπτες της με αναπηρία».

Προβλήματα πολιτών με κινητικά προβλήματα στο Δήμο Αθηναίων

Πεζοδρομήσεις με κυβόλιθους ανισόπεδης επιφάνειας που εμποδίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών που είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, έλλειψη δημόσιων wc προσβάσιμων στους πολίτες με αναπηρία, ανυπαρξία κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης για πολίτες με αναπηρία σε κεντρικά σημεία της πόλης, πεζοδρόμια ακατάλληλα για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα εν γένει, κτιριακές υποδομές και υπηρεσίες - συμβατικές και ηλεκτρονικές - μη προσβάσιμες, διαδικασίες, πολιτικές και προγράμματα ασύμβατα με τις ανάγκες των δημοτών με αναπηρία, συνθέτουν το σημερινό τοπίο του Δήμου.

«Το γεγονός όμως αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, «δεν εμποδίζει το αναπηρικό κίνημα να θέλει να δει την πρωτεύουσα της χώρας να βελτιώνεται με στόχο να καταστεί πόλη-παράδειγμα, η δε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας να λειτουργήσει υποδειγματικά για τους άλλους Δήμους στο πλαίσιο των επιταγών της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι οι αρμοδιότητες που έχουν πλέον μεταβιβαστεί στους Δήμους, όπως ενδεικτικά η αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων, η αδειοδότηση λειτουργίας νηπιακών και βρεφονηπιακών σταθμών, η μίσθωση, ανέγερση και συντήρηση σχολικών μονάδων, η σύνταξη προδιαγραφών στάσεων και στεγάστρων αναμονής επιβατών, η ευθύνη για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων κλπ., πρέπει να ενσωματώνουν οριζόντια και πλήρως τη διάσταση της αναπηρίας,

Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας», τονίστηκε από την ΕΣΑμεΑ ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα του Δήμου η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία, καθώς και η σταδιακή επέκταση του σκεπτικού των συνεχών προσβάσιμων διαδρομών σε όλες τις γειτονιές της πόλης και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η ΕΣΑμεΑ θέτει στη διάθεση του Δήμου όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει για την επίτευξη των παραπάνω.

Μπακογιάννης: Μία νέα εποχη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η συνεργασία των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να είναι εντατική το επόμενο διάστημα προς όφελος της πόλης και όλων όσων ζουν κι εργάζονται σε αυτήν ή την επισκέπτονται, τόνισε: «Ήταν μία ουσιαστική συνάντηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους εκπροσώπους των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είναι μία συνεργασία που θέλουμε για να έχει πρακτικά αποτελέσματα η προσπάθεια που κάνουμε. Ήδη, στην Αθήνα, έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη, για μία πόλη προσβάσιμη από όλους. Αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί στον Μεγάλο Περίπατο, αλλαγές που γίνονται με την συντήρηση, την επισκευή και την κατασκευή πεζοδρομίων αλλά και με την σήμανση. Αυτές και όλες οι αλλαγές που θα γίνουν, χρειάζονται τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, που ζουν τις δυσκολίες της πόλης και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Μαζί τους εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή συνεργασίας για να γίνει η πρωτεύουσα, ανοιχτή για όλους, φιλική προς όλους. Αθήνα για όλους».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/protokollo-synergasias-dimoy-athinaion-esamea

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.