Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Συνέντευξη στο Stigmafm.gr

Συνέντευξη του Ι. Βαρδακαστάνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Stigma FM και δημοσίευσή της στο site του σταθμού με τίτλο : Ιωάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ)

Ολόκληρο το άρθρο : 

«Βρίσκομαι στη Ζάκυνθο για να περάσω τι μέρες αυτές την οικογένειά μου και τους φίλους μου, πάντα ή Ζάκυνθος ήταν για μένα ένα καταφύγιο για ξεκούραση.

Προσπάθησα να αντιμετωπίσω το θέμα Πολάκη-Κυμπουρόπουλου εντελώς θεσμικά, χωρίς να επιχειρήσω να εντάξω οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

Θεωρούμε ότι ο κ Πολάκης προχώρησε σε ένα βαρύ ατόπημα, τόσο βαρύ που θα μπορούσε να έχει το χαρακτήρα του χυδαίου έως ελεεινού.

Να υπενθυμίσω τι ακριβώς χρησιμοποίησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυμπουρόπουλος.
Το 2001 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό Υγείας τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, υιοθέτησε μια θέση του αναπηρικού κινήματος, ήμουν και τότε πρόεδρος, φέρει και την υπογραφή μου αυτό το αίτημα, να υλοποιήσει τη διάταξη του συντάγματος, Άρθρο 21 - Παράγραφος 6, για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όπου το σύνταγμα επιτάσσει να υπάρχει ειδική νομοθεσία. Ζητήσαμε για τους γιατρούς και για κάποιες άλλες ειδικότητες που έχουν σχέση με τον τομέα της υγείας να υπάρξει μία πρόταξη στην ειδικότητα και να δημιουργούνται προσωποπαγείς θέσεις Επιμελητού Β για αυτά τα άτομα. Αυτός ο αρχικός νόμος βελτιώθηκε και συμπληρώθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2006, από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2013 και δύο φορές από τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη το 2016 και το 2019, δηλαδή είναι ένας νόμος που φέρει την υπογραφή όλων των κομμάτων την τελευταία εικοσαετία.

Λέει ο κ .Πολάκης απευθυνόμενος στον κ. Κυμπουρόπουλο, τι είναι αυτά που λες ότι δεν θες μόρια, επιδόματα και χάρες αφού έκανες χρήση του νόμου και διορίστηκες και προς απόδειξη όλων αυτών σου επισυνάπτω στο Facebook την απόφαση διορισμού. Αυτό εμπεριέχει στοιχεία σαν να έκανε κάτι παράνομο κ. ο Κυμπουρόπουλος ενώ δεν έκανε, χρησιμοποίησε τον νόμο που το σύνταγμα και η βουλή έχει θεσπίσει. Εάν ο κ Πολάκης είχε πει, δεν θέλεις μόρια εσύ, ναι, αλλά το αναπηρικό κίνημα έχει αγωνιστεί για να υπάρξει ειδική νομοθεσία και η κυβέρνηση μου νομοθέτησε σχετικά. Εάν είχε πει, δεν θέλεις επιδόματα αναπηρίας, μα το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε για να τα κρατήσει και αυτά δεν είναι χάρες. Αν το είχε αντιμετωπίσει έτσι θα ήταν αυτός από πάνω, αλλά δεν το αντιμετώπισε έτσι γιατί αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Πολάκης και συνεπώς είναι βαριά εκτεθειμένος. Θα μπορούσε ζητήσει μια απλή συγνώμη και να κλείσει το θέμα και όχι να το αφήσει να σέρνετε για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος, επέλεξε να αποδεχτεί την πρόταση της ΝΔ να είναι υποψήφιος, και καλά έκανε, γιατί οι νέοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ασχολούνται με τα κοινά, όμως πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί διότι η καρδιά του κοινωνικού κράτους και των μέτρων προστασίας για τα άτομα με αναπηρία είναι ειδική μοριοδότηση στις προσλήψεις είναι τα επιδόματά αναπηρίας, είναι τα ειδικά μέτρα στήριξης στην υγεία την πρόνοια στην παιδεία και συνεπώς όταν είσαι στην πολιτική δεν μπορείς να λειτουργείς στο ιδεατό και στο ουτοπικό επίπεδο και να λες πράγματα που μπορούν να παρερμηνευτούν μάλιστα όταν πολιτεύεσαι και με μια παράταξη που είναι νεοφιλελεύθερή και την ημέρα που δημιουργείται αυτό είναι στην Ελλάδα ο Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας σκληρά νεοφιλελεύθερος χριστιανοκοινωνιστής από την Βαυαρία. Πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί.

Είχαμε αιτήματα από χιλιάδες άτομα με αναπηρία από όλη τη χώρα που ζητούσαν να πάρουμε θέση όχι μόνο για τον Πολάκη αλλά και για τον φίλο μου τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και το πράξαμε με σεβασμό σε προσωπικό επίπεδο και για τους δύο. Εμείς δεν κάνουμε προσωπικές αναφορές ποτέ. Θα ήταν χρήσιμο και οι δύο με δηλώσεις τους και να διευκρινίσουν και να κλείσουν το θέμα γιατί αντί να μιλάμε για τα δικαιώματα, για τα μέτρα στήριξης, για τις πολιτικές που έχουν τα κόμματα για αυτόν τον χώρο, για τις πολιτικές που η Ε.Ε. να υιοθετήσει και να υλοποιήσει, μιλάμε για την επίφαση, για τον κουρνιαχτό, για την θολούρα που καλύπτει την πραγματικότητα.

Όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με κάλεσε και κουβεντιάσαμε την πιθανότητα της υποψηφιότητας μου πρώτα από όλα μου είπε και το άκουσα πολύ ευχάριστα ότι σε ότι αφορά θέματα αναπηρίας κοινωνικά και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει εφόσον εκλεγώ να νιώθω απολύτως ελεύθερος να πράττω σύμφωνα με την συνείδησή μου, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή και αυτό είναι τιμητικό και για μένα και για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ γιατί αυτός είναι και ο πυρήνας της ύπαρξης μου πολιτικά.

Η Ευρωβουλή που θα προκύψει θα είναι αλλιώτικη, δεν θα έχει καμία σχέση με ότι έχουμε ζήσει τα τελευταία σαράντα χρόνια που έχει ζωή το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Συνεπώς θα ήθελα και θέλω και το επιδιώκω και το επικοινωνώ και το παλεύω σε όλη τη χώρα να εκπροσωπήσω τα θύματα της κρίσης, τους αδύναμους πολίτες στη χώρα μας και όχι μόνο, γιατί όπως γνωρίζετε έχω αναφορά ως πρόσωπο σε όλη την Ευρώπη. Είμαι δέκα χρόνια την Ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή, έχω χειριστεί πολύ δύσκολους φακέλους εκεί και είμαι ακόμα πρόεδρος μέχρι το 2021 στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Το περιβάλλον για μένα είναι πάρα πολύ γνώριμο και αρκεί να σας πω ότι στις 20 Μαρτίου είχα συνάντησή μία ώρα με τον κ. Φρανς Τίμερμανς που είναι υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις 9 Απριλίου είχα μια ώρα συνάντηση με τον κ. Βέμπερ που είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν νομίζω ότι πολλοί υποψήφιοι που εμφανίζονται ενώπιον των πολιτών από όλους πολιτικούς σχηματισμούς είχαν τέτοιες δυνατότητες. Θέλω να εκπροσωπήσω τους αδύναμου πολίτες, τα θύματα της κρίσης και νομίζω ότι πρέπει να μου το αναγνωρίζουν οι πολίτες, με τα λάθη τις παραλήψεις, όποιος δουλεύει τα κάνει και αυτά, αλλά πάντως δέκα χρόνια ήμουν σκληρά παρόν στους δρόμους, στα υπουργεία, στη βουλή, στην ευρωβουλή στον ΟΗΕ και όπου χρειάστηκε, υπερασπιζόμενος της Ελληνίδες τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αναπηρία, και φυσικά ήθελα να λάβω μέρος στην προσπάθεια αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης μέσα από το κίνημα αλλαγής.

Ζούμε μια περίοδο με ανοδική τάση των ακροδεξιών μορφωμάτων του λαϊκισμού και την δημαγωγίας, του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού. Ο μεγάλος ιστορικός ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1992 είχε προβλέψει σχεδόν ακριβώς τι θα συμβεί στην Ευρώπη με την συμφωνία του Μάαστριχτ. Και ένας ακόμη λόγος που συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές είναι γιατί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Αλλαγής έχουν βάλει στο τραπέζι την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ που είναι η πηγή της μακράς λιτότητας που βιώνει όλη η Ευρώπη και η χώρα μας και που είναι υπεύθυνή όλων αυτών των ανισοτήτων, της ασυδοσίας της αγοράς την ανυπαρξία πολιτικών με πρόσημο το μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ατζέντα που έχει παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της Ένωσης. Εγώ για αυτό θέλω να αγωνιστώ και για αυτό μιλάω στη χώρα όπου βρεθώ. Η Ε.Ε. είναι παιδί πολέμων και έχει δημιουργήσει την πιο μακρά περίοδο ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης παρά τα προβλήματά της, τα λάθη και τα ελλείματα. Δεν την πετροβολούμε, την αλλάζουμε, όπως δεν πετροβολούμε την χώρα μας αλλά την αλλάζουμε και την αλλάζουμε με την ψήφο μας και με την συμμετοχή μας.

Η πρώτη μου υποχρέωση εφόσον εκλεγώ είναι να φέρω ενώπιον και το νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των επιτρόπων κατά τη διάρκεια της ακρόασης για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα προβλήματα που απασχολούν το 34% του πληθυσμού της χώρας που βιώνει αποκλεισμό και φτώχεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, ο χώρος ο δικός μου, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, ο κόσμος που έχει βιώσει την κρίση και ψάχνει να βρει το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια, την περήφανη στάση όσων βιώνουν τον αποκλεισμό και την φτώχεια.

Στην ευρωβουλή πρέπει να στείλουμε ανθρώπους που γνωρίζουν. Έχουμε εικοσιμία θέσεις στις εφτακόσιες, είμαστε πολύ λίγοι, μπορούμε όμως να επιλέξουμε ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν από την πρώτη στιγμή. Το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ χωρίς τα λαμπερά ονόματα της showbiz, ηθοποιοί, τραγουδιστές και αθλητές αποτελείται από ανθρώπους με ξεχωριστές διαδρομές στη ζωή τους επαγγελματικές, κοινωνικές, κινηματικές, όπως πιστεύω είναι και η δική μου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκε δίπλα μας στο προσφυγικό ζήτημα και είναι απαραίτητο να υπάρξει μία άλλη πολιτική αλληλεγγύης και ένταξης των προσφύγων. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν χώρες που να λένε ότι δεν δεχόμαστε πρόσφυγές και απαράδεκτο να δημιουργούμε σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, συνθήκες «αποθήκευσης» των προσφύγων.
Χρειαζόμαστε αλλαγή ηγεσίας στην Ε.Ε. για να πετύχουμε την αλλαγή της πολιτικής και για αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές αυτές χαλαρά, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σκληρές εκλογές.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 1979 αναμένεται οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση η Χριστιανοδημοκρατία και η Σοσιαλδημοκρατία να μην έχουν οι δύο μαζί την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Για αυτό πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε μία τελείως διαφορετική περίοδο. Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι; Θέλουμε τους πρόσφυγές να πνίγονται ή να μένουν στην Ελλάδα και την Ιταλία;

Με την εξαίρεση του προγράμματος «Ελλάδα» που έχουμε παρουσιάσει μέσα από το ΚΙΝΑΛ, δεν έχω δει ούτε από την κυβερνώσα παράταξη και τους συνοδοιπόρους της τους ΑΝΕΛ, έφυγε ο Καμένος αλλά έμειναν οι ΑΝΕΛ, κανένα σχέδιο για το μέλλον, το ίδιο και από τη ΝΔ. Έχουμε μονομαχίες στο «Ελ Πάσο» χωρίς ουσία. Πως είναι δυνατόν να λέμε ότι είμαστε στην άκρη του τούνελ όταν το πλεόνασμα το 2018 αντί 3 δις είναι 4,4 δηλαδή 1,4 δις πάρθηκε από την πραγματική οικονομία, στερούμε από την οικονομία και δεν έχω δει το μοντέλο που θα μας πάει την επόμενη μέρα.
Απαιτείται εθνική συνεννόηση για αυτό ζητάμε στις εθνικές εκλογές να μας δώσει ο λαός την τρίτη εντολή για να μπορέσουμε να βάλουμε στο τραπέζι και την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε σοβαρά. Ας μάθουμε κάτι από τις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Γιατί βγήκαν από την κρίση αυτές οι χώρες και εμείς δέκα χρόνια τώρα και ακόμα το παλεύουμε.

Θέλω να ευχηθώ στους υποψηφίους για τον δήμο που προέρχονται από την δημοκρατική παράταξη καλή επιτυχία και να φροντίσουν όποιος από αυτούς περάσουν στον δεύτερο γύρο να συνεργαστεί με τον άλλο ή με τους άλλους για να περάσει ο δήμος σε δημοκρατικά χέρια. Σε ότι αφορά την Περιφέρεια στηρίζουμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Αλεξάκη και του υποψήφιούς του από τη Ζάκυνθο.

Δυστυχώς ο «Κλεισθένης» δημιούργησε μεγάλο κατακερματισμό στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και μας δυσκολεύει όσους πολιτευόμαστε σε εθνικό επίπεδο να τοποθετούμεθα με την ευθύτητα που θα θέλαμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε και επιδιώκουμε να έχουν την τύχη που πρέπει να έχουν στις πρωτοβάθμιες εκλογές.

Πολλές ευχές σε όλους τους συμπατριώτες μας και καλή Ανάσταση.»

Το link του άρθρου

arrow_back Προηγούμενο άρθρο Δήλωση στο site Flynews.gr
Επόμενο άρθρο arrow_forward Συνέντευξη στο site ΕΡΜΗΣNEWS.GR
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.