Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- IDA
Στο Υψηλού Επιπέδου Πολιτικό Φόρουμ για την Ατζέντα 2030 των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ

Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο Υψηλού Επιπέδου Πολιτικό Φόρουμ για την Ατζέντα 2030 των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (High-level Political Forum on Sustainable Development 2016), στο διυπουργικό τμήμα (18-20/7), που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ, έλαβε μέρος ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με  την ιδιότητά του ως πρόεδρος του EDF και μέλος της ΕΟΚΕ. 

Μεταξύ πολλών πάνελ, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν οι εθελοντικές εκθέσεις 22 χωρών για το πώς εφαρμόζουν ή για το πώς θα εφαρμόσουν την Ατζέντα, σε σχέση πάντα με τις εθνικές τους πολιτικές.

Στις 18 Ιουλίου ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην εκδήλωση της IDA (International Disability Alliance), για την υλοποίηση της Ατζέντας στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το θέμα ήταν η «έγκαιρη δράση για να μην μείνει κανείς εκτός- παρέχοντας στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου», στη βάση νέας έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της έγκαιρης επένδυσης, και τις στοχευμένες πρωτοβουλίες για τους πλέον ευάλωτους. Ο κ. Βαρδακαστάνης είναι Ταμίας της IDA και υπήρξε και πρόεδρός της πριν 2 χρόνια.

Ο πρόεδρος της IDA Colin Allen τόνισε τη σημασία των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων που συμμετέχουν άμεσα σε πρωτοβουλίες και προγράμματα, καθώς και τους κινδύνους του να εξαιρεθούν από τις συζητήσεις και τη λήψη αποφάσεων - που είχε αφήσει τα άτομα με αναπηρία εκτός κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Στις 19/7 ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στο side event της ΕΟΚΕ «Η κοινωνία των πολιτών ως ενεργός παίκτης στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030» (Civil society as an active player in the implementation of the 2030 Agenda - models and perspectives from the EU and other world regions). Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πώς οφείλουν να εντάσσονται στην υλοποίηση της Ατζέντας: 

Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.


Αυτή η παράλληλη εκδήλωση είχε ως στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη εξετάζοντας εμπειρίες από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ΕΕ και σε άλλες περιοχές του κόσμου και τον καθορισμό των όρων που επιτρέπουν ισχυρό και ενεργό ρόλο στους ενδιαφερόμενους.

Καθημερινά ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων και κρατών από όλο τον κόσμο. Παράλληλα είναι ο εισηγητής σε δύο πολλές σημαντικές γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ: Η πρώτη αναφέρεται στο πως η ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 σε πολιτικές και προγράμματα που εφαρμόζει εντός και εκτός ΕΕ. Η δεύτερη αφορά στη δέσμευση της ΕΕ να συμβάλει στην υλοποίηση της Ατζέντας παγκοσμίως. Η ολοκλήρωση των γνωμοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.


(Σ.σ.
EDF European Disability Forum Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία
IDA International Disability Alliance Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία
ΕΟΚΕ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή)


Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.