Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να ενταθούν εδώ και τώρα τα μέτρα στις κλειστές δομές των ατόμων με αναπηρία!

Η ΕΣΑμεΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Πολιτεία και όλες τις αρχές (Πρόνοιας, της Εκκλησίας, ιδιωτικοί, μη κερδοσκοπικοί, δημόσιοι) να εντείνουν τα μέτρα τώρα, για να προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας από την πανδημία.

Παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και έχουν οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση εδώ και μήνες τα άτομα που διαμένουν εκεί, συνεχώς έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε γηροκομεία και κλειστές δομές ατόμων με αναπηρία. Τα τελευταία κρούσματα σε Λαμία και Πάτρα πρέπει να θορυβήσουν τους αρμόδιους, για να μη φτάσει η Ελλάδα στο σημείο να θρηνήσει θύματα όπως στην Ιταλία ή στο Βέλγιο, όπου χάθηκαν χιλιάδες ζωές ατόμων με αναπηρία σε ιδρύματα και ηλικιωμένων σε γηροκομεία. Τα τελευταία κρούσματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Αγίου Παντελεήμονα στην Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα αλλά και σε αρκετές άλλες δομές σε όλη τη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ και τα κλιμάκιά του πρέπει να θέσουν τις δομές αυτές κάτω από την προστασία τους, διενεργώντας συχνότερα τεστ στους εργαζομένους, και φροντίζοντας να τηρούνται αυστηρό όλα τα πρωτόκολλά. Η ευθύνη ανήκει αρχικά σε αυτούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης των αυτών των δομών και πρέπει πρώτοι να προστρέξουν να προστατέψουν τους διαμένοντες σε αυτές.

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020, η ΕΣΑμεΑ ζητά μέτρα προστασίας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε κλειστές δομές. Από την άνοιξη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις «να θέσουν τα άτομα με αναπηρία στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του κορονοϊού και των προσπαθειών ανάκαμψης, να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται μαζί τους», ώστε η πανδημία να μην εντείνει τις ανισότητες και να μην δημιουργήσει νέες απειλές στη βάση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.