Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι ιστοσελίδες του Δημοσίου όφειλαν μέχρι χθες να είναι πλήρως προσβάσιμες - εκδήλωση Ε. Επιτροπής με το EDF

Μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή κοινή εκδήλωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), σχετικά με την πρώτη ημέρα κατά την οποία ο δημόσιος τομέας σε όλη την ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την οδηγία για την προσβασιμότητα του διαδικτύου και να καταστήσει τους δημόσιους ιστοτόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία. Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ. Μαζί ήταν η Επίτροπος για την Ισότητα Helena Dalli, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Dita Charanzová, ο Thierry Breton, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά κλπ.

Και στη χώρα μας, μετά από τις συντονισμένες παρεμβάσεις και προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, η πλειοψηφία των ιστοσελίδων του Δημοσίου έχει κάνει πολλά βήματα προς την προσβασιμότητα. Χρειάζεται όμως συντονισμένη εργασία και πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί το δυνατόν γρηγορότερο αυτή η μετάβαση, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ιστοσελίδες του δημόσιου τομέα.

Από την ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη: 

Με μεγάλη μου χαρά, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, σας καλωσορίζω σε αυτήν τη διαδικτυακή συζήτηση. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης μαζί μας για να γιορτάσουμε αυτήν την ημερομηνία-ορόσημο για την ψηφιακή προσβασιμότητα και συμμετοχή.

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην ΕΕ όσον αφορά την προσβασιμότητα των νέων τεχνολογιών. Επικυρώσαμε τη Συνθήκη του Μαρακές, εγκρίναμε σημαντικές νομοθεσίες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και επιτέλους καταφέραμε να έχουμε μια οριζόντια νομοθεσία για την προσβασιμότητα, γνωστή ως ευρωπαϊκός νόμος για την προσβασιμότητα, ο οποίος έχει ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ψηφιακή προσβασιμότητα. Και το πρώτο απ 'όλα ήταν η Οδηγία προσβασιμότητας στο Διαδίκτυο.

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για την προσβασιμότητα του διαδικτύου. Στη Διακήρυξη των υπουργών της Ρίγας του 2006, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν την ψηφιακή προσβασιμότητα έως το 2010. Δέκα χρόνια μετά, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επωφεληθούν από έναν ψηφιακό δημόσιο τομέα χωρίς αποκλεισμούς.

Τώρα έχουμε ισχυρή νομοθεσία, σαφή πρότυπα και καλύτερη τεχνολογία για να το επιτύχουμε. Υπό αυτήν την έννοια, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η θετική πρόοδος στο νομικό πλαίσιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που εκπροσωπούν. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας στο Κοινοβούλιο, όπως η κ. Charanzová, και τους συναδέλφους της Επιτροπής, η αρχική πρόταση βελτιώθηκε ουσιαστικά σε αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα.

Επομένως, για να πετύχετε αυτόν τον στόχο σας προτείνω να συνεχίσετε να εμπλέκετε άτομα με αναπηρία ως ειδικοί στην προσβασιμότητα, ακολουθώντας το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

Η ψηφιακή προσβασιμότητα του δημόσιου τομέα δεν θα γίνει από μόνη της. Η ίση πρόσβαση σε ιστότοπους του δημόσιου τομέα και σε εφαρμογές για κινητά σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συνειδητοποιήσουν το δικαίωμά τους για συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή, την ελευθερία να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, και η στέγαση.

Σύμφωνα με την οδηγία για την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό, μέχρι σήμερα όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κάνει τους ιστότοπους τους προσβάσιμους σε κάθε μέλος του κοινού. Και ας είμαστε σαφείς, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των ιστότοπων είναι όχι μόνο προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Ένας προσβάσιμος ιστότοπος είναι ένας καλύτερος ιστότοπος για όλους.

Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και απέχουμε πολύ από την εξασφάλιση προσβασιμότητας και ίσων δικαιωμάτων για όλους στην Ευρώπη. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο σημαντικό έργο που βρίσκεται μπροστά μας. Ανυπομονώ να ακούσω από τα σημερινά πάνελ πώς τα κράτη μέλη αντιμετώπισαν τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει της οδηγίας, πώς οι δημόσιοι φορείς εκμεταλλεύονται την οδηγία και σημειώνουν πρόοδο πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις της, πώς συνεργάζονται οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί τομείς για την επίλυση των υπόλοιπων προκλήσεων προσβασιμότητας και φυσικά η προοπτική των μελών της κοινωνίας - των ατόμων με αναπηρία -σε ποια δικαιώματα στοχεύει η παρούσα οδηγία.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.