Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: 27 Ιουνίου ιστορική ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ατόμων με κώφωση-τύφλωση

Στις 27 Ιουνίου 1880, γεννήθηκε η Ελένη Κέλλερ στην Τοσκούμπια της Αλαμπάμα. Για το λόγο αυτό, η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα της Κώφωσης - Τύφλωσης, επιδιώκεται δε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα άτομα με κώφωση-τύφλωση και τα δικαιώματά τους. Η Ελένη Κέλλερ έχασε ακοή και όραση όταν ήταν 19 μηνών λόγω ασθένειας και με την πάροδο του χρόνου, έγινε η πρωτοπόρος της αυτοπροστασίας για άτομα με κώφωση-τύφλωση. Σε μια εποχή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν σχεδόν αδύνατη, και μόνο για λίγα άτομα, αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor of Arts από το Χάρβαρντ. Το δίκτυο υποστηρικτών της εκείνης της περιόδου περιελάμβανε τον συγγραφέα Mark Twain και τον μεγιστάνα της Standard Oil Henry Huttleston Rogers.

Η Έλεν Κέλλερ όχι μόνο αντιτάχθηκε και ξεπέρασε τα εμπόδια που της επέβαλε η κοινωνία, αλλά αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ήταν επίσης υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την 1η Ιουνίου 1968 η Έλεν Κέλλερ πέθανε, σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Arcan Ridge του Κονέκτικατ. Η μνήμη της ζει και χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης.

Η ιστορία της Ελένης Κέλλερ δεν είναι μοναδική. Υπήρχαν και άλλοι όπως η Ragnhild Kåta (23 Μαΐου 1873 - 12 Φεβρουαρίου 1947) από τη Νορβηγία και αμέτρητοι άλλοι από όλο τον κόσμο. Όπως και η Έλεν Κέλλερ, η Ragnhild Kåta έχασε την όρασή και την ακοή της λόγω παιδικής ασθένειας, αλλά ήταν σε θέση να ζήσει και να επικοινωνήσει ανεξάρτητα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της Ragnhild δημοσιοποιήθηκαν και έγιναν γνωστές από την Έλεν για να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για μάθηση.

Σε έναν κόσμο σε αναταραχή, αυτές οι γυναίκες έχουν δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί εάν γεφυρωθούν τα κενά και παρέχεται εκπαίδευση, εργασία και πολιτισμός χωρίς αποκλεισμούς. Έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με κώφωση-τύφλωση μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία με ίσους όρους.

Γνωρίζοντας ότι η ομάδα των τυφλοκωφών αντιπροσωπεύει μεταξύ 0,2% και 2,0% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ιστορίες που μοιράζονται οι υποστηρικτές της αναπηρίας, όπως η Helen Keller και η Ragnhild Kåta, μας δείχνουν ότι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία είναι να λάβουμε επαρκή υποστήριξη σύμφωνα με τις ατομικές και συγκεκριμένες ανάγκες των ατόμων με κώφωση-τύφλωση.

Παγκόσμια Ομοσπονδία κωφών-τυφλών (WFDB)

Το 1977, το πρώτο συνέδριο Helen Keller (HKWC) στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Εξυπηρέτησης των Κωφών-Τυφλών» του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ευημερία των Κωφών-Τυφλών. Στόχος του συνεδρίου ήταν να παρέχει ευκαιρίες σε άτομα με κώφωση-τύφλωση να έχουν το δικό τους φόρουμ για να μάθουν από τους συνομηλίκους τους και να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες από την δική τους κώφωση - τύφλωση.

Μεταγενέστερες διασκέψεις πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια και στο 6ο HKWC στην Paipa της Κολομβίας, το 1997, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συζητήσεις για την ίδρυση ενός παγκόσμιου οργανισμού για τα άτομα με κώφωση - τύφλωση.

Στο 7ο HKWC που πραγματοποιήθηκε στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το 2001, ιδρύθηκε επίσημα η WFDB στην πρώτη γενική συνέλευση. Έκτοτε, η WFDB οργανώνει το HKWC με τη συμμετοχή εθνικών οργανώσεων τυφλοκωφών.

Άτομα με κώφωση - τύφλωση σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν υψώνοντας τη φωνή τους για να μιλήσουν για την υπόθεσή τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να αγωνιστούν για τη θέση τους στην κοινωνία, με ίσους όρους με το γενικό πληθυσμό. Να εργαστούν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσω κατάλληλων υπηρεσιών υποστήριξης, χρηματοδοτούμενων από την Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών μέσω νοηματικής γλώσσας, Easy Read, Braille, επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας, καθώς και όλων των άλλων προσβάσιμων μέσων επικοινωνίας επιλεγμένων από άτομα με κώφωση-τύφλωση ως κινητικότητα και καθοδήγηση.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.