Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συμφωνία για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΥΠΕΣ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης και ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Γ. Λυμβαίος με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο. Παρούσα στη συνάντηση ήταν επίσης η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΣΑμεΑ, υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό επίπεδο.

Η ΕΣΑμεΑ παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα και τις προτάσεις της που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους. Συνοπτικά είναι τα εξής :

  • Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε υποδομές/ υπηρεσίες/ πολιτικές/ διαδικασίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ισότιμη αντιμετώπιση στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων με αναπηρία στο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.
  • Διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του άρθρου 25 του ν. 4440/2016 και τροποποίησή του.
  • Υλοποίηση του ν. 2643/1998.
  • Κοινωνικές συνεργασίες Ο.Τ.Α.

Ως πρώτης προτεραιότητας θέμα, η αντιπροσωπεία τόνισε στον υπουργό ότι είναι το ζήτημα της εργασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και πιο συγκεκριμένα είναι θέματα σχετικά με τους νόμους 4440/2016 και 2643/1998, οι εύλογες προσαρμογές στην εργασία κλπ.

Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε ότι η Συνομοσπονδία διαθέτει σήμερα ισχυρή τεχνογνωσία σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας, η οποία έχει αναγνωριστεί από όλες τις υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται στενά και τίθενται στη διάθεση του υπουργείου, προκειμένου να διευκολύνει το έργο των υπηρεσιών στην υλοποίηση των προτάσεων που παραθέτει στο υπόμνημά της η ΕΣΑμεΑ, τις οποίες ζητά να υποστηριχθούν, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια ουσιαστική στροφή του Κράτους, σε όλα του τα επίπεδα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κοινωνίας που σέβεται εξίσου τα δικαιώματα όλων των μελών της.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.