Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Εκπαιδευτικοί ΑμεΑ και θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων, τοποθετήσεων

Επείγουσα επιστολή στην υπουργό Παιδείας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και όσοι προστατεύουν άτομο με αναπηρία, λόγω της τοποθέτησής τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

7 μήνες πριν η ΕΣΑμεΑ είχε επισημάνει ξανά στην υπουργό ότι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και οι εκπαιδευτικοί που προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία, καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων κατά την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες, λόγω του ότι δεν  λαμβάνεται υπόψη ο τόπος κατοικίας τους στο διορισμό τους και αναγκάζονται κάθε φορά να μετακομίσουν με ολόκληρη την οικογένειά τους σε διαφορετικό τόπο, ή να απομακρυνθούν οι ίδιοι από την οικογενειακή τους εστία ή ακόμα και να βρεθούν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία είναι τόσο απαραίτητη σε περίπτωση χρόνιας πάθησης.  Ταυτόχρονα είχε ζητηθεί η αναμόρφωση και η επικαιροποίηση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία.

Όχι μόνο αγνοήθηκαν τα αιτήματά μας, αλλά ψηφίστηκε παράλληλα διάταξη που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των εκπαιδευτικών με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία.

Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών. Οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Οι εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία θα αναγκαστούν να επιλέξουν θέσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες διορισμού, για την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών λόγω των προβλημάτων υγείας τους. Σε περίπτωση που διοριστούν σε κάποιο μέρος μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα αναγκαστούν να αναλάβουν υπηρεσία καθώς θα έχουν τριετή ποινή αποκλεισμού από μελλοντικούς διορισμούς εάν δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν.

Αυτό σημαίνει πως ένας εκπαιδευτικός, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά στον τόπο διορισμού του για δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι να πάρει μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο όπου διαμένει μόνιμα. Από τα ανωτέρω είναι εμφανές πόσες δυσκολίες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα διοριστούν σ’ ένα μέρος μακριά από τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, από τους θεραπευτές τους, τα κέντρα αποκατάστασης, τους γιατρούς τους, τα νοσοκομεία.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

  • Να μην ισχύει ο χρονικός περιορισμός για απόσπαση ή μετάθεση σε εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία.
  • Να προβλεφθεί ρύθμιση, ώστε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία σε σχολική μονάδα, να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς και να μην τοποθετούνται σε πολλαπλές σχολικές μονάδες, λόγω δυσκολιών μετακίνησης που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω κόπωσης.
  • Όσον αφορά στη διαδικασία τοποθέτησης, θα πρέπει οι νεοδιόριστοι αλλά και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία, χρόνια πάθηση και όσοι προστατεύουν άτομο με αναπηρία να έχουν προτεραιότητα στην τοποθέτηση στο νομό όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.