Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στον Κ. Καραμανλή ο Ι. Βαρδακαστάνης με αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον ταμία Κ. Γαργάλη και τη συνεργάτη της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Προσβασιμότητα Μ. Χριστοφή συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στον υπουργό αναλυτικά υπομνήματα με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, που μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι στόχος του αναπηρικού κινήματος είναι  η δημιουργία προσβάσιμης μεταφορικής αλυσίδας αστικών, περιαστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, που αφενός θα διασφαλίσει ποιοτικές μεταφορές για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και επισκεπτών της χώρας με αναπηρία, και αφετέρου θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί προκειμένου να πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε κυβέρνηση. Το ζήτημα της διασφάλισης της άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε υποδομές και μεταφορές έχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακές προεκτάσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύθηκε στα κάτωθι:

 • Για τη σύσταση μόνιμης επιτροπής προσβασιμότητας μεταφορών με συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ.
 • Για τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην επιτροπή που αναμορφώνει το πλαίσιο χορήγησης αδειών οδήγησης
 • Από το υπουργείο θα  θεσπιστεί άμεσα η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο ΔΣ του ΟΑΣΑ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. παράλληλα ανακοίνωσε ότι αναγκαία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας της μεταφορικής αλυσίδας είναι τα παρακάτω:

 • Συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα για την κινητικότητα και την αστική κινητικότητα, καθώς και την οδική ασφάλεια.
 • Λήψη μέτρων για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία σε όλα τα μέσα μεταφοράς- Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα, σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά (συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των υπεραστικών μεταφορών ΚΤΕΛ) - Ανάπτυξη ειδικής δημόσιας υπηρεσίας εξυπηρέτησης ειδικών περιπτώσεων ατόμων με αναπηρία, που θα λειτουργεί 7ημέρες /εβδομάδα και 24 ώρες/ημέρα.
 • Θέσπιση διαδικασιών ασφάλειας και διαδικασιών υποστήριξης επιβατών με αναπηρίες σε έκτακτη ανάγκη.
 • Αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης σε οδηγούς με αναπηρία.
 •  Ίδρυση νέων κέντρων εξέτασης υποψηφίων οδηγών, τύπου ΗΝΙΟΧΟΣ, στην Περιφέρεια.
 • Αναθεώρηση του συστήματος εκπτώσεων/απαλλαγών των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κατά τις μετακινήσεις τους.
 • Συμμόρφωση του ιστοτόπου του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με τον ν. 4591/2019 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και την Υπ. Απόφαση με αριθ. ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989 για την Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 • Ενημέρωση των επιβατών με αναπηρία για τα δικαιώματά τους, πρόσβαση στην πληροφόρηση πριν και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους (χρήση προσβάσιμων μορφών και μέσω προσβάσιμων συστημάτων επικοινωνιών).
 • Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών (προσωπικό μεταφορικών φορέων/αεροδρομίων/σταθμών, προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης, εκπαιδευτών οδήγησης, επαγγελματιών οδηγών επιβατηγών οχημάτων κ.λπ.) σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.