Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τον Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕ

Σημαντικές συναντήσεις εργασίας καθώς και ομιλίες σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, καθώς και ως  μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας 3), στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, το διάστημα 11-14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 11ης Διάσκεψης των κρατών μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Conference of States Parties to the CRPD' - COSP).

Μεταξύ άλλων την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ως μέλος της αντιπροσωπείας της IDA (Παγκόσμια Συμμαχία για την Αναπηρία, στην οποία είναι Ταμίας στο ΔΣ), είχε συνάντηση με την Aναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ. Συζητήθηκαν θέματα για τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, πως θα ενταχθούν τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία και πως θα υλοποιηθούν.

Συγκεκριμένα:


Δευτέρα 11 Ιουνίου

Ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν ομιλητής στο Civil Society Forum: Ημέρα συζήτησης σχετικά με το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να καλούνται να γνωμοδοτούν εκ του σύνεγγυς και να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και παρακολούθησης, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 4 (3) και 33 (3) της Σύμβασης. Το άρθρο 4 (3) συγκεκριμένα γράφτηκε μετά από εισήγηση του κ. Βαρδακαστάνη, που έκανε δεκτή η πρόεδρος της Επιτροπής για τη Σύμβαση.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, τόνισε σχετικά με το άρθρο 4.3 της Σύμβασης: Δεν μιλάμε μόνο για διαβούλευση και συμμετοχή, αλλά για δημοκρατία, λογοδοσία, διαφάνεια και ένταξη! (…).  Οι αλλαγές συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να τις πραγματοποιήσουν- πρέπει να πάρουμε τα ζητήματα στα χέρια μας- πρέπει να εδραιώσουμε αναπηρικά κινήματα για όλους- τίποτα δεν δίνεται, όλα κερδίζονται".


Τρίτη 12 Ιουνίου

Μιλώντας στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο: "Η Αναπηρία στο στάδιο της αστάθειας στον αραβικό κόσμο: η ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία σε καταστάσεις σύγκρουσης και υπερβολικής βίας", μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: "Η Σύμβαση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες των κρατών που την έχουν υπογράψει σχετικά με τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε καταστάσεις κινδύνου και έκτακτης ανάγκης. Αυτό δεσμεύει όλα τα συμβαλλόμενα κράτη - εκείνα που είναι δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση. Οι συγκρούσεις και η βία αυξάνουν τον αριθμό των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων - γινόμενοι πρόσφυγες αυξάνουν περαιτέρω τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Εμείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουμε δει τα αποτελέσματα των συγκρούσεων, της βίας και της φτώχειας σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους να διασχίσουν τη θάλασσα στην Ελλάδα, ώστε να φτάσουν στην Ευρώπη".


Τετάρτη 13 Ιουνίου

Ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της  Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΟΚΕ. Επίσης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το EDF,  η ΕΟΚΕ, η Παγκόσμια Συμμαχία για την Αναπηρία (IDA) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στον ΟΗΕ: " Προωθώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μέσω του κοινωνικού διαλόγου", όπου μετέφερε εμπειρίες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην εκδήλωση της Fundacion ONCE: "Νέοι τρόποι απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, ώστε να μην μείνει κανένας εκτός".


Πέμπτη 14 Ιουνίου

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για την Σύμβαση "Για την ουσιαστική Συμμετοχή",  εκπροσωπώντας την Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας (IDA), καθώς και το EDF και την ΕΟΚΕ: 

Πρέπει να είμαστε εκεί όπου είναι οι κοινωνικοί εταίροι, όπου είναι οι οργανώσεις των γυναικών, όπου είναι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική, έχει ήδη ανακαλυφθεί. Πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά και στα θεμέλια της Σύμβασης. Πρώτα χρειαζόμαστε νομική αναγνώριση - αλλά η ενεργός συμμετοχή μπορεί να συμβεί μόνο σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Χρειαζόμαστε προσβάσιμα περιβάλλοντα και εύλογες προσαρμογές, χρειαζόμαστε την υποστήριξη, την κατάρτιση των ηγετών, των δημοσίων υπαλλήλων, σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε. Εάν τα κράτη μέρη λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και οι αποφάσεις τους να ακυρώνονται.  Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι στο τραπέζι, δεν είναι αρκετό να είναι στην πόρτα! Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κίνημα αναπηρίας παντού και σε όλα τα επίπεδα!


Φωτογραφίες στο facebook.

Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.