Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Την πρόταση να υπάρξει μια ομάδα εργασίας από την ΚΕΔΕ και την ΕΣΑμεΑ που θα επεξεργαστεί με τεχνοκρατική επάρκεια και σε βάθος χρόνου "ένα πρόγραμμα για να γίνουν όλοι οι Δήμοι και κάθε Δήμος προσβάσιμοι στο μυαλό, στην καρδιά, στις υπηρεσίες, στις υποδομές, ψηφιακές και άλλες στα άτομα με αναπηρία", κατέθεσε με την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι δεν ήταν στο συνέδριο την ημέρα έναρξής του, καθώς αυτή συνέπεσε με την 3η Δεκέμβρη και τη μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας:

Για τα άτομα με αναπηρία της χώρας, για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές μας, η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα γιορτής. Για το ελληνικό αναπηρικό κίνημα, από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, η 3η του Δεκέμβρη είναι μέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και άσκησης κοινωνικού ελέγχου προς όλους και όλες που λαμβάνουν αποφάσεις που μας αφορούν, πολλές φορές για εμάς χωρίς εμάς. Έτσι ακριβώς είχε το νόημα και η Διακήρυξη που δώσαμε στη δημοσιότητα για τη χθεσινή μέρα.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ταυτόχρονα και σε μια πολύ σημαντική καμπή. Η κοινωνική διαστρωμάτωση στη χώρα αλλάζει δραματικά και δραστικά και τα θύματα αυτής της νέας διαστρωμάτωσης θα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μια εκ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. Η κρίση έχει αποσαρθρώσει τις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας, έχει μειώσει δραματικά τα εισοδήματα και τις συντάξεις και τους μισθούς, έχει αυξήσει δραματικά την ανεργία.

Θεωρούσαμε πάντοτε ότι οι Δήμοι, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την ανάπτυξη σύγχρονων, προοδευτικών, ανθρωποκεντρικών πολιτικών για την αναπηρία, για τους ευάλωτους πολίτες. Άλλωστε, οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου στηρίζουν την κοινωνική τους πολιτική στους Δήμους, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να υπάρξει μια πραγματική συνέργεια και θεσμική συνεργασία μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ΕΣΑμεΑ. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε το μοντέλο του Δήμου που προωθεί και διασφαλίζει την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα άτομα με αναπηρία. Να προσδιορίσουμε με επάρκεια τι πρέπει να γίνει τη νέα δεκαετία στους Δήμους, πώς οι Δήμοι μπορεί να είναι πραγματικά απολύτως ανθρωποκεντρικοί, τι δομές πρέπει να δημιουργηθούν, από πού πρέπει να χρηματοδοτηθούν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε να συνδέσουμε όλο αυτό με το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο που έρχεται 2021-2027, με τη νέα πολιτική συνοχής της Ε.Ε. αλλά και με άλλους πόρους.

Δείτε το Βίντεο.


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.