Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ι. Βαρδακαστάνης: «Κάρτα Αξιοπρέπειας» η Κάρτα Αναπηρίας, παρουσίαση στο υπ. Εργασίας

Ι. Βαρδακαστάνης: Η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που για πρώτη φορά προτάθηκε από την ΕΣΑμεΑ το 1991, αποτελεί την πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας. Με την κάρτα παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης των στοιχείων και χαρακτηριστικών του/της κατόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έτσι, βάζουμε τέλος στη δημόσια χρήση της γνωμάτευσης της αναπηρίας για πάνω από 500.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά αυτά διασφαλίστηκαν κατά προτεραιότητα και στη μελέτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) αναφορικά με το σχεδιασμό της κάρτας αναπηρίας. Με μεγάλη μας χαρά και δικαίωση η κάρτα αναπηρίας αποτελεί πλέον την κάρτα αξιοπρέπειας για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.

Κάρτα «αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τη νέα Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή της, η οποία δόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον κ. Βαρδακαστάνη, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Η κάρτα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, ενώ η μελέτη για την κάρτα πραγματοποιήθηκε από τον Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (IN-ΕΣΑμεΑ).

Ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=u0vB3zZMpBg

Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τους υπουργούς καθώς και την ομάδα του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής την κ. Εβελίνα Καλλιμάνη που πραγματοποίησε τη μελέτη. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι η Κάρτα Αναπηρίας είχε νομοθετηθεί από το 1996 αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2022 καμία κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει η κάρτα αυτή να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας, όπως διεκδικούσε το αναπηρικό κίνημα, το οποίο μάλιστα για αυτό το λόγο πολλές φορές είχε σταματήσει άλλες πρωτοβουλίες για την έκδοσή της, καθώς δεν είχαν αυτό το χαρακτηριστικό. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η ελληνική Κάρτα Αναπηρίας είναι η πιο προχωρημένη σε όλη την Ευρώπη και ίσως και παγκοσμίως και μπορεί να δείξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί το 2023 και η οποία χρησιμοποιείται πιλοτικά σε 8 ευρωπαϊκές χώρες. Σε επίπεδο Ευρώπης, το ΙΝ- ΕΣΑμεΑ στη μελέτη του διαπίστωσε ότι μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία και η Ισπανία, διαθέτουν κάρτες αναπηρίας με χαρακτηριστικά ταυτότητας.

«Για εμάς η Κάρτα αυτή είναι Κάρτα Αξιοπρέπειας και έτσι πρέπει να την αγκαλιάσουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με αναπηρία. Γιατί παύει για εμάς και για εμένα η χρήση της γνωμάτευσης και των προσωπικών δεδομένων ως ρεκλάμα, καθώς μέχρι σήμερα για να αποδείξουμε ότι είμαστε άτομα με αναπηρία έπρεπε να δείχνουμε τις γνωματεύσεις αναπηρίας και τα προσωπικά μας δεδομένα. Για αυτό τονίζω ότι πρέπει να ονομαστεί “Κάρτα Αξιοπρέπειας”. Αποτελεί ίσως το πρώτο τόσο οριζόντιο και καθολικό μέτρο που αφορά το σύνολο των ατόμων με αναπηρία». Στο σημείο αυτό μάλιστα εμφάνισε τη δική του Κάρτα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στο Ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάτι ξαφνικό αλλά για εκκρεμότητα του παρελθόντος, που είχε θεσπιστεί το 2010 μαζί με τη νομοθεσία για τα ΚΕΠΑ, και η ύπαρξή του πλέον θα έχει τεράστια πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα, καθώς σύντομα η χώρα θα διαθέτει στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ώστε να σχεδιάσει συγκεκριμένες πολιτικές. Σήμερα μάλιστα ο μοναδικός φορέας που δίνει στοιχεία είναι το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ που κάνει επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Το ψηφιακό λοιπόν μητρώο αποτελεί μια βαθιά μεταρρύθμιση για τη χώρα.

«Βεβαίως, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Εκτός της Κάρτας Αξιοπρέπειας, τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται αξιοπρεπή διαβίωση, και πρέπει να εξεταστούν άμεσα ορισμένα μέτρα και πολιτικές, που αναπτύξαμε ήδη στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό στις 9 Νοεμβρίου.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι η ΕΣΑμεΑ θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή να θέτει προτάσεις καινοτόμες, αλλά και να ελέγχει στενά την εφαρμογή όλων των πολιτικών και των μέτρων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους».

Κ. Χατζηδάκης: «Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας ξεκινά για άτομα με αναπηρία άνω του 50% και θα είναι διαθέσιμη από σήμερα. Θα εκδίδεται μία φορά και θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο. Θα είναι μεν ψηφιακή, αλλά θα εκδοθεί και σε πλαστική μορφή, πολύ σύντομα». Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε επίσης πως στην τελική ευθεία βρίσκεται η πρωτοβουλία «Προσωπικός Βοηθός» για τα άτομα σε Αναπηρία.

«H Κάρτα αναπηρίας αφενός θα είναι ένα έγγραφο με QR code, αλλά σαν ταυτοποιητικό έγγραφο είναι ήδη διαθέσιμη και στην εφαρμογή wallet. Δεν θα έχει ευαίσθητα δεδομένα επάνω» επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

«Έχουν ήδη εκδοθεί 3.500 κάρτες αναπηρίας και υπολογίζουμε να φτάσουν το μισό εκατομμύριο, όσοι δηλαδή είναι και οι ανάπηροι στην χώρα μας» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας:

  • Εκδίδεται άμεσα, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (epan.gov.gr).
  • Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά
  • Η διάρκεια ισχύος της, κυμαίνεται από έξι μήνες έως και δέκα έτη, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.
  • Θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο και θα περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες παροχές.
  • Οι κάτοχοι της, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
  • Αρχικά θα έχει ηλεκτρονική και στην συνέχεια και φυσική μορφή.
  • Η κάρτα, εντάσσεται στο νέο ψηφιακό σύστημα εξυπηρέτησης των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων υπερβαίνουν τις 174.000, ενώ οι συνταξιούχοι αναπηρίας ανέρχονται σε 287.259
  • Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών.
  • Μέσω της Κάρτας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το αντίστοιχο ψηφιακό Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.
  • Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα.
  • Παράλληλα, στο Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών, συγκεντρωμένο σε έναν ηλεκτρονικό τόπο.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.