Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Απαράδεκτη διάκριση η μη επιβίβαση ατόμων με αναπηρία με βρέφος σε αεροπλάνο

Άμεση λύση στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν άτομα με οπτική αναπηρία στα αεροπορικά ταξίδια

Με επιστολή της στον διευθύνοντα σύμβουλο της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN, η ΕΣΑμεΑ θίγει το ζήτημα της απρόσκοπτης αεροπορικής μετακίνησης ατόμων με οπτική αναπηρία, μετά από αναφορά που έλαβε η υπηρεσία της «Διεκδικούμε Μαζί», σχετικά με την άρνηση έκδοσης εισιτηρίων ζεύγους με οπτική αναπηρία, μαζί με το 9 μηνών βρέφος τους για αεροπορική μετάβαση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς άλλο αεροδρόμιο του εσωτερικού.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από την Aegean απρόσκοπτες αεροπορικές μετακινήσεις, οι οποίες:

  • δεν θα θίγουν τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα,
  • δεν θα δημιουργούν πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση,
  • θα διασφαλίζουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και ασφάλειας για κάθε μελλοντικό επιβάτη με αναπηρία.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη περίπτωση είχε παρουσιαστεί και πριν ορισμένα χρόνια, όταν οικογένεια τυφλών ατόμων επιθυμούσε να ταξιδέψει με μωρό και σκύλο οδηγό.

Είναι λοιπόν πράγματι γεγονός ότι η εφαρμογή ενιαίων μέτρων που θα συναποφασιστούν από τις ΑΠΑ, ΥΠΑ, Fraport, από τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες και από την ΕΣΑμεΑ, είναι απαραίτητη.

Στη, πρόσφατη περίπτωση, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι ενώ είχε εξαιρετική συνεργασία με μέλος του ομίλου στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση/κράτηση εισιτηρίων, η απάντηση που έλαβε ήταν η άρνηση έκδοσης εισιτηρίων δεδομένων κανονισμών της αεροπορικής εταιρείας για μετακίνηση βρέφους από γονέα με αναπηρία. Ως… εναλλακτική προτάθηκε να επιβαρυνθεί η οικογένεια με επιπλέον κόστος έκδοσης εισιτηρίων για άτομο/συνοδό του περιβάλλοντος της οικογένειας που θα τους συνοδεύει στις απαραίτητες αεροδιαδρομές τους και θα είναι υπεύθυνο/ος για της ασφάλεια του βρέφους.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.