Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ημέρα της γυναίκας ΑμεΑ, της μητέρας παιδιού ΑμεΑ, της γυναίκας πρόσφυγα ΑμεΑ

Ημέρα της γυναίκας ΑμεΑ, της μητέρας παιδιού ΑμεΑ, της γυναίκας πρόσφυγα ΑμεΑ: Βία και πολλαπλές διακρίσεις στο σπίτι, στον πόλεμο, στην πανδημία, στην οικονομική κρίση #IWD2022

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 βρίσκει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο σε κρίσιμο στάδιο. Με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, την πανδημία του COVID-19, την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, την ενδοοικογενειακή βία και τις οπισθοδρομήσεις στα δικαιώματα των γυναικών, οι προσπάθειες που είχαν γίνει για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το γυναικείο κίνημα, τονίζει ότι οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες με αναπηρία, οι μονογονείς, οι φυλακισμένες, οι τοξικοεξαρτόμενες, υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας τους. Για την ΕΣΑμεΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική Πολιτεία.

Βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας λόγω των κινήτρων που τροφοδοτούνται από το σεξισμό σε συνδυασμό με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, καθώς και τις διακρίσεις με βάση την ηλικία, την αναπηρία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Οι γυναίκες πρόσφυγες, οι γυναίκες αιτούντες άσυλο, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, οι λεσβίες, οι τρανσέξουαλ, οι διεμφυλικές, οι γυναίκες Ρομά, οι νέες και οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι άστεγες, οι μουσουλμάνες γυναίκες. Πολλές γυναίκες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεμνόμενες μορφές διακρίσεων που τους εμποδίζουν από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στις υπηρεσίες υποστήριξης, προστασίας και απόλαυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Διακρίσεις και βία που κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όπως γνωρίζουμε και από την ελληνική πραγματικότητα.

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Στο άρθρο του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αναφέρει ότι «καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω».

«Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής», τονίζει ο γενικός γραμματέας: «Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η βιώσιμη και ισότιμη ανάκαμψη για όλους θα γίνει δυνατή εάν είναι μια γυναικεία ανάκαμψη που θέτει την πρόοδο για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο επίκεντρό της». Ειδικότερα υπογραμμίζει την ανάγκη για οικονομική πρόοδο μέσα από στοχευμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση των γυναικών, την απασχόληση, την κατάρτιση και την αξιοπρεπή εργασία. «Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουμε κληθεί να δημιουργήσουμε μέχρι το 2030» επισημαίνει.

Γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες

Ειδική αναφορά κάνει ο Αντόνιο Γκουτιέρες στις γυναίκες που βρίσκονται σε χώρες οι οποίες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και η Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «είναι οι πιο ευάλωτες».

Κάλεσμα ΕΣΑμεΑ

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να καλεί την ελληνική Πολιτεία και την ΕΕ να λάβουν μέτρα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία σε όλους τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους. Καλεί την Κυβέρνηση και την ΕΕ να υποστηρίξουν την ενδυνάμωση και την πλήρη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία, μεταξύ άλλων μέσω ειδικής χρηματοδότησης για τη στήριξη της δημιουργίας οργανώσεων, δικτύων και ομάδων εκπροσώπων γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1 στις 5 γυναίκες ανά τον κόσμο έχει αναπηρία. Εάν επικεντρωθούμε στις ευρωπαϊκές στατιστικές, το 60% του συνολικού πληθυσμού των 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία είναι γυναίκες και κορίτσια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 «Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων», το 22% των γυναικών με αναπηρία διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και τουλάχιστον το 6,7% των γυναικών με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Επιπτώσεις του COVID-19 σε γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία

Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία και η μητέρα των ατόμων με αναπηρίες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το COVID-19. Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το απόσπασμα από την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το COVID-19.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.