Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Κάρτα Αναπηρίας, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία συζητήθηκαν στη Βουλή με τον Ι. Βαρδακαστάνη

Σε δύο επιτροπές της Βουλής, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα μίλησε στην Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη συνέχεια στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην Υποεπιτροπή ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την Ετήσια Έκθεση του Συντονιστικού Μηχανισμού για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Για το έργο των υπουργείων τους σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης μίλησαν οι κ.κ. Γεώργιος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Έκθεση είχε κατατεθεί μόλις μία μέρα νωρίτερα οπότε η συζήτηση δεν έγινε επί αυτής, όμως ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε: «Πολύ σύντομα και η ΕΣΑμεΑ θα καταθέσει τη δική της Έκθεση σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα μας, τώρα όμως είναι καλή ευκαιρία για να θέσουμε κάποια κομβικά ζητήματα. Κατ’ αρχήν η υλοποίηση του ν. 4488/17 δείχνει ότι τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία διέπονται από διαχρονικότητα και για αυτό το λόγο οι πολιτικές που πρέπει να χαράσσονται πρέπει να είναι μακράς πνοής. Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία καθώς και της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2019 στη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τον υπουργό για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί άμεσα είναι η υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης: τα υπουργεία να δράσουν γρηγορότερα, η επέκταση του νόμου για την ίση μεταχείριση, καθώς και το θέμα της αποϊδρυματοποίησης».

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Αυτή την περίοδο υλοποιείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης σε Αττική και Δυτ. Ελλάδα που στηρίζεται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Παρόμοιο πρόγραμμα του παρελθόντος πραγματοποιήθηκε μέσω ιδρυμάτων, απέτυχε και 87 άτομα επανήλθαν στα ιδρύματα. Σήμερα, ενώ προειδοποιήσαμε τόσο την προηγούμενη όσο και τη σημερινή ηγεσία του υπ. Εργασίας και το σημερινό πιλοτικό πρόγραμμα στηρίζεται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, που απαρτίζονται από τα ίδια ιδρύματα που παρελθόντος. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα αυτό το μοντέλο».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε και για την Κάρτα Αναπηρίας: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό τον οποίο πρώτη φορά καταθέσαμε ως αίτημα του αναπηρικού κινήματος στο συνέδριο της ΕΣΑμεΑ το 1991. Το ίδιο σημαντικός είναι και ο θεσμός του προσωπικού βοηθού. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι από την αρχή της συζήτησης του θεσμού της υποστηριζόμενης διαβίωσης, διεκδικούμε ότι πρέπει ταυτόχρονα να προσδιοριστεί τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση και τι απαιτείται, τι σημαίνει υποστηριζόμενη και τι απαιτείται, καθώς και να τονιστεί ότι υπάρχουν και άτομα με αναπηρία που χρήζουν αυξημένης προστασίας. Αν δεν ταυτοποιηθούν αυτές οι διαφοροποιήσεις, θα έχουμε νοθεύσει το μοντέλο της διαβίωσης στην κοινότητα και θα έχουμε δημιουργήσει μικρά ιδρύματα.

Είναι αλήθεια ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τη συζήτηση αλλά χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια στο θέμα της εφαρμογής. Η ΕΣΑμεΑ πρέπει να εργάζεται μαζί με τα υπουργεία ώστε να προτείνει τις λύσεις που χρειάζονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία».

Λίγο αργότερα συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας παρουσίασε την Ενδιάμεση Έκθεση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, μαζί με τους κ.κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη - Άλντους, Α΄ αντιπρόεδρο της Ε.Α.Π., Μαρίλυ Χριστοφή, Β΄ αντιπρόεδρο της Ε.Α.Π., ενώ εκτός του κ. Βαρδακαστάνη μίλησαν επίσης η κ. Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη.

Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε το γεγονός ότι η θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και για τους λίγους μήνες ύπαρξής της το έργο της είναι ουσιαστικό: «Γνωρίζω ότι οι γνωμοδοτήσεις της θα ανεβάσουν το επίπεδο συζήτησης σε οικουμενικά ζητήματα στη χώρα. Αυτά τα ζητήματα, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πιστεύουμε ότι είναι καλό να συζητηθούν και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, ώστε να σταλεί ένα πανίσχυρο μήνυμα στην κοινωνία».


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.