Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ο Ι. Βαρδακαστάνης για τη Μεσόγειο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των συνεκτικών κοινωνιών

Στην έναρξη του συνεδρίου του Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation (MCAF) «Από μια διαχωρισμένη Μεσόγειο σε μία κοινή Μεσόγειο: μια δεκαετία αντίστασης των πολιτών», μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης «Euromed» της ΕΟΚΕ, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Το Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation (MCAF) είναι ένα δίκτυο που προωθεί το διάλογο, τις προτάσεις και τη δράση των πολιτών και προωθεί τις δημοκρατικές αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας καθώς και της περιβαλλοντικής ευθύνης στη Μεσόγειο. Είναι παρόν σε 19 χώρες και 29 ευρωμεσογειακές πόλεις μέσω οργανώσεων πολιτών (που νοούνται ως χώροι διαλόγου και δράσης από τους ντόπιους πολίτες) που είναι μόνιμα ανοιχτοί στην κοινωνία των πολιτών στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές τους. Το MCAF, με έδρα τη Βαλένθια, δίνει προτεραιότητα στην προώθηση και προβολή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της περιοχής της Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο φύλο και στη νεολαία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής:

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξελιχθούμε από μια διχασμένη Μεσόγειο σε μια κοινή Μεσόγειο και να προχωρήσουμε σε πιο δίκαιες, δημοκρατικές, βιώσιμες και συνεκτικές κοινωνίες.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις δυσκολίες της περιοχής της Μεσογείου: 25 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και δέκα χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες. Αν και ο Covid-19 έχει επηρεάσει όλες τις κοινωνικές ομάδες, υπάρχουν αρκετά τμήματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τους νέους: επηρεάζονται ιδιαίτερα από την επιδείνωση της αγοράς εργασίας και από τα μέτρα καραντίνας για σχολεία και πανεπιστήμια.

Ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι της «μαύρης» εργασίας και οι πρόσφυγες έχουν επίσης υποφέρει σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς συχνά δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, η λειψυδρία και η κακή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν επιδεινώσει τον αντίκτυπο του COVID-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πιο απομονωμένα κοινωνικά τμήματα του πληθυσμού καθώς και για τις περιοχές συγκρούσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινωνία των πολιτών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Πολλές ΜΚΟ εργάζονται στην πρώτη γραμμή παρέχοντας βοήθεια και βοήθεια στον πληθυσμό. Αυτή η εμπειρία έχει ενισχύσει την κοινωνία των πολιτών σε πολλά μέρη της περιοχής της Μεσογείου. Πολλές ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν συσταθεί - δουλεύοντας με καινοτόμες μεθοδολογίες και βελτιώνοντας το διαδικτυακό τους έργο ενημέρωσης.

Τώρα είναι καιρός η ΕΕ να ενισχύσει την υποστήριξή της στην κοινωνία των πολιτών, μεταξύ άλλων με τη νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο που να καλύπτει την περίοδο 2021 έως 2027.

Στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν έως και 7 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν έως και 30 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συνιστά την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο.

Πρέπει να δράσουμε τώρα εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ευημερία, τις πλουραλιστικές δημοκρατίες και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Χαιρετισμό απηυθύναν μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Βαλένθια Albert Moncusí, ο δήμαρχος της πόλης Joan Ribó, ο πρόεδρος του ACM Foundation Vicent Garcés, ο Joan Calabuig, Περιφερειακός Γραμματέας για την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.