Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας, ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία προσβάσιμων περιβαλλόντων

Σύμβαση συνεργασίας για την καθιέρωση και λειτουργία του Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας μεταξύ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας -Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΣΥΠ-ΕΛΟΤ) και του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ), παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και του προέδρου της ΕΣΑμεΑ και του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη 11 Μαρτίου. Τον ΕΛΟΤ εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΣΥΠ -ΕΛΟΤ Ν. Καλάκος.

Η καθιέρωση και λειτουργία του Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας, βάσει του Προτύπου ΕΛΟΤ 1439, αποτελεί μια καινοτόμα δράση που βασίζεται στην στενή συνεργασία του αναπηρικού κινήματος, το οποίο κατέχει ενεργό ρόλο στη συνολική διαδικασία απονομής του Σήματος -ως συνιδιοκτήτης του Σήματος, χειριστής των Μητρώων και φορέας εκπαίδευσης των επιθεωρητών αξιολόγησης- και του ΕΛΟΤ, υπεύθυνου φορέα στη χώρα μας για την εκπόνηση, έγκριση, έκδοση και διάθεση τυποποιητικών εγγράφων, προτύπων και προδιαγραφών -ως επίσης συνιδιοκτήτη και υπεύθυνου για την συγκρότηση και απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας.

Η καθιέρωση του Σήματος στοχεύει στην πιστοποίηση της καθολικής προσβασιμότητας επιχειρήσεων και Οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση μιας διαδικασίας αξιολόγησης στην οποία άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ισότιμα στην ομάδα των επιθεωρητών πιστοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της πιστοποίησης και των συνθηκών ανεμπόδιστης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στις υποδομές, τις υπηρεσίες, τις διαδικασίες και τα προϊόντα των επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Ήρθε η ώρα που το σύνθημα «τίποτε για εμάς χωρίς εμάς» αποτυπώθηκε πλήρως σε μια πρωτοποριακή δράση, ενσωματούμενο απόλυτα στη φιλοσοφία της διαδικασίας απονομής του Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας. Το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία προσβάσιμων περιβαλλόντων όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, στην υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), κ. Νίκου Καλάκου και του Προέδρου του Ινστιτούτου ΕΣΑμεΑ, κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, για την καθιέρωση και τη λειτουργία του σήματος προσβασιμότητας ΑμεΑ και σχετικών μητρώων.

Μετά την σχετική υπογραφή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η καθιέρωση και λειτουργία σήματος προσβασιμότητας ΑμεΑ και σχετικών μητρώων αποσκοπεί στη δημιουργία εμπιστοσύνης στα άτομα με αναπηρία και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη βάσει της ενημέρωσης με αντικειμενικά δεδομένα και επιδόσεις για τη διασφάλιση συνθηκών ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις υποδομές, τις υπηρεσίες, τις δραστηριότητες και στα προϊόντα των οργανισμών, στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ξέρετε, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, κύριο Βαρδακαστάνη για την υπογραφή αυτής της σύμβασης με τον ΕΛΟΤ, αλλά και διαχρονικά για τις προσπάθειές του όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και τον Δ/νων Σύμβουλο του ΕΣΥΠ, κύριο Καλάκο, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και την καλή πρωτοβουλία που ανέλαβε».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΕΣΥΠ και του Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ, με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Γεωργιάδη, βάζει τα θεμέλια να αποκτήσει η χώρα μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόδοσης με αξιοπιστία και ασφάλεια, προσβάσιμα περιβάλλοντα στα άτομα με αναπηρία, με βάση το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας. Θα εργαστούμε για την απόλυτη επιτυχία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.