Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοιχτή επιστολή για το πρόγραμμα εμβολιασμών- δώστε τέλος στην ανασφάλεια!

Ανοιχτή επιστολή για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος δημοσίευσε η ΕΣΑμεΑ, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς να δράσουν άμεσα.

Ενώ έχει ήδη ανοίξει εδώ και αρκετές μέρες η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και εν γένει του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με προτεραιοποίηση και ιεράρχηση. Η ΕΣΑμεΑ επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ζητήσει τόσο ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός εμπιστοσύνη στο εμβόλιο όσο και τη δημοσίευση του παραπάνω προγραμματισμού.

Η προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους κρίνεται υψίστης σημασίας, δεδομένων και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο COVID-19. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη ιεράρχηση των εμβολίων με τη συμπερίληψη των ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρονίων παθήσεων αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκείνες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα κενά.

Το θέμα εξετάστηκε ερευνήθηκε λεπτομερώς στην πρώτη πανελλαδική έρευνα με θέμα «Στάσεις & Αντιλήψεις των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους για τον Προληπτικό Εμβολιασμό». Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΣΑμεΑ για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πραγματοποίησε εκδήλωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ ΙΝ-ΕΣΑμεΑ και το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών» στις 13 Ιανουαρίου, με τους Γιώργο Γεραπετρίτη υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια υπουργό Υγείας, Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργό Εργασίας και Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση της ΕΣΑμεΑ με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει σταλθεί και πλήθος επιστολών και υπομνημάτων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται ακόμη μία φορά από τις πολλές ομοσπονδίες και συλλόγους, που αφουγκραζόμενοι την αγωνία των μελών τους σας έχουν απευθύνει επιστολές που έχουν κοινοποιήσει και στην ΕΣΑμεΑ. Μεταξύ άλλων είναι οι θαλασσαιμικοί, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με ΣκΠ, οι μεταμοσχευμένοι, οι γονείς ατόμων με αναπηρία κ.α. Ζητούν αρχικά επίσημη ενημέρωση, καθώς πολλοί γιατροί αποτρέπουν πάσχοντες από τον εμβολιασμό, καθώς και προτεραιοποίηση αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, μετά από ενέργειες της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους φορείς τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ΄οίκον και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ’ οίκον διαδικασία εμβολιασμού.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.